Starten met stoppen, zo doe je dat

Starten met stoppen doe je zo

Starten met stoppen als tegenstrijdigheid

Wat een rare titel. Starten staat voor iets beginnen en stoppen staat voor ergens mee ophouden. Toch hebben deze twee acties heel veel met elkaar te maken. Deze blog gaat over het volhouden van een verandering, zoals minder snoepen en of meer bewegen. Oftewel; Stop met ongezond gedrag en start met gezonder gedrag en hoe hou je dit nieuwe gedrag vol.

Stellen van een doel

Beginnen met een verandering start altijd met het stellen van een doel. Het beste is om dit doel te omschrijven waarbij je uitgaat van het SMART-principe. Dat maakt het doel, Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Bijvoorbeeld je wilt slanker worden. Dit doel maak je specifiek door het aantal kilo’s er aan te verbinden. Het aantal kilo’s maakt het meetbaar als je een start lichaamsgewicht hebt en een eindgewicht. Acceptabel is het om te bekijken wat je startgewicht is en je omstandigheden waarin je deze kilo’s wilt verliezen. Tijdgebonden betekent hoelang je erover wilt doen en is het realistisch om in deze tijd met de veranderingen die je in gaat zetten dit aantal kilo’s te verliezen. Zo komen alle aspecten van het SMART-principe voorbij. Dat is heel belangrijk om er een geslaagd project van te maken.

Peilen van motivatie

Voor je start met het behalen van je doel is het belangrijk om je motivatie te bepalen. Geen motivatie zorgt ervoor dat je waarschijnlijk niet goed van start gaat en ook snel zult stoppen met je inzet. Je peilt je motivatie door een cijfer te geven hoeveel vertrouwen je erin hebt dat je dit doel gaat halen. Bij een onvoldoende stel je jezelf de vraag wat er voor nodig is om een voldoende te halen of een hoger cijfer. Zo zal je antwoord bepalen of jouw inzet de reden is om te gaan starten met het doel. Is dit niet jouw inzet maar geef je de omstandigheden of anderen de schuld van het niet vertrouwen in het halen van je doel…Tja dan adviseren wij je om een ander doel te kiezen of om de lat lager te leggen.

Veranderen is vaak lastig

Iedereen heeft moeite met veranderen. Ook al brengt het je een mooier en beter en gezonder leven. Veranderen gaat altijd gepaard met het gevoel van verlies. Dat ervaren we als lastig. Daarom is bezig zijn met de winst die het je geeft heel belangrijk. Wat verandert er voor jou als je je doel hebt gehaald? Ook  is het belangrijk om veranderingen met hele kleine stapjes in te zetten. Laten we de 10 kilo afslanken als voorbeeld noemen. Stel jezelf dan de vraag wat is het eerste stapje dat je kunt zetten om minder calorieën binnen te krijgen of er meer uit te geven. Een half uur per dag wandelen is dan al een hele mooi stap, evenals geen twee maar één koekje bij de koffie.

Volhouden doe je zo

Een goede tip om nieuw gedrag vol te houden is er voor te zorgen dat je je wilskracht versterkt. Dat gaat goed als je triggers inbouwt als bijvoorbeeld iedere dag een koude douche nemen of een beloning in het vooruitzicht stellen als je 4 weken je nieuwe gedrag hebt volgehouden. Zorg er wel voor de deze beloning niet hetgeen is wat je graag wilt veranderen. Wil je meer tips en coaching om nieuw gedrag vol te houden? Neem dan contact op met de coaches van Nextstep Health Studio.

Ja, help mij met volhouden van gezonder gedrag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.