Nu even niet

Nu even niet

Nee zeggen is voor veel mensen moeilijk. Lukt het jou wel, lees dan een van onze andere super informatieve blogs. Is het voor jou inderdaad moeilijk om nee te zeggen? Lees dan vooral deze blog. Nee zeggen is jouw grens aangeven. Vaak voel je die grens helemaal niet en wil je iedereen helpen. Dat is mooi maar niet echt goed voor je eigen time management. Vaak komt een hulpvraag helemaal niet goed uit. Na het ja zeggen blijkt dat je er andere afspraken of zaken voor opzij moet zetten. Zaken die eigenlijk best wel belangrijk voor jou waren. Dus nee zeggen is belangrijk om je eigen planning te kunnen volgen.

Sociaal wenselijke antwoorden

Sociaal wenselijk wil zeggen dat je het doet voor de ander. Wat zal de ander er van zeggen. Je wilt graag aardig gevonden worden. Erbij horen. Dat wil iedereen dus dat is een hele normale emotie. Echter wil je dat te vaak en altijd en bij iedereen dan gaat het je in de weg zitten. Het is zo dat mensen die vaker nee zeggen meer aanzien hebben dan de jaknikker. Klinkt tegenstrijdig maar dit klopt wel. Neezeggers zijn duidelijker en men weet wat men aan hen heeft. Want wees eerlijk, je wilt toch niet bevriend zijn met de hele wereld. Dan krijg je wel een hele drukke agenda. Mensen die er voor jou toe doen en andersom zijn vaak op één hand te tellen. En dat is meer dan genoeg om een gelukkig leven te leiden.

Empathisch nee zeggen

Het valt niet altijd mee om nee te zeggen. De ander heeft een probleem en jij kan helpen. Kijk eens hoe dat bij jou zit als jij om hulp vraagt. Zegt dan ook iedereen ja of zijn er dan ook mensen die nee zeggen. Je zult tot de conclusie komen dat dat laatste ook het geval is. Vaak weet je al van te voren wie dat zijn. Heb je er problemen mee om nee te zeggen dan is er een tussenstap. dat heet empathisch nee zeggen. Je zegt dan wel nee maar niet meteen. Empathisch nee zeggen doe je in een soort van stappenplan.

Stap 1: Iemand wil iets van jou. Bijvoorbeeld : Kunnen mijn kinderen na school met jou mee?
Het komt jou helemaal niet uit want je wilde met jouw kinderen iets gaan doen. Maar je weet dan deze ouder moeilijk zit en je wilt wel graag helpen alleen niet nu. Je vindt dat moeilijk want laatst zijn jou kinderen ook meegegaan met deze ouder. Je empathiseert na de vraag met het herhalen van de hulpvraag. Dus je geeft niet direct antwoord of je wel of niet kan. Dat geeft jou de ruimte om er goed over na te denken. Je kan dan zeggen: Ik begrijp dat je een oppas zoekt vandaag na schooltijd.

Stap 2 : Je kunt nu kiezen dat je zegt; dat je er later op terug komt of dat je zegt; helaas mij lukt het niet om vandaag op jouw kinderen te passen. Bij het eerste antwoord geef je jezelf nog meer tijd om na te denken of het jou wel uitkomt. Bij de het tweede antwoord heb je besloten dat het jou niet lukt en vertel je dat altijd met het woord HELAAS. Je hoeft verder niet te vertellen wat de reden is dat het je niet lukt.

Stap 3: Hierna zeg je dat je meedenkt voor de oplossing. In dit geval bijvoorbeeld: het lukt mij wel morgen of overmorgen of je zegt heb je het al geprobeerd bij iemand anders. Je wenst de vraagsteller verder succes met het zoeken naar een oplossing.

Kies zorgvuldig je JA uit

Samenvattend komt het erop neer dat hoe vaker je nee zegt het ja zeggen met veel meer zorgvuldigheid gebeurt. Al jouw JA antwoorden zijn voor zaken waar je echt voor wilt gaan. Dat betekent dat deze acties ook echt acties zijn waar je veel energie in wilt steken met veel motivatie. En dat is zoveel beter dan teveel zaken aangaan die je eigenlijk niet uitkomen. Zo lukt het je nog beter om doelen te halen in gezonde leefstijl. Want je zegt natuurlijk wel JA tegen sporten bij Nextstep Healthstudio? Wij maken graag een afspraak met jou.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.